Kuvasarjalistaan


Koe Lapin linnut, kesäkuu 2009

Koe Lapin Linnut, 6-12.6.2009

Birdlife Suomen lintukurssi - Koe Lapin Linnut - järjestettiin Karigasniemellä ja Paistuntureilla 6-12.6.2009. Mukana oli kokeneita lintukonkareita sekä juuri harrastuksensa aloittaneita tutustujia. Retkien aikana tutustuimme kaikkiin Lapin peruslintuihin, yhteensä 52 lajia, muun muassa lapinsirri, punakuiri, alli ja mustalintu sekä niin haikeasti livertävä lapinsirkku.

Jännittävimpinä mieleen jäi kolmen petolinnun sinitaivaan alla tapahtunut kisailu: ampuhaukka ahdisteli tuulihaukkaa, joka puolestaan tavoitteli piekanan pyrstöä. Linnut viuhtoivat pitkään edestakaisin henkeäsalpaavan kauniin kurun yllä. Siinä saimme rotkon reunalla rauhassa ihmetellä luonnon näytelmää. Myös kymmenen tunturikihun parveilu tunturinummella oli vaikuttava näky. Eipä tainnut olla myyriä pesintään asti kun noin vain porukassa viihtyivät! Kihujen mainio varoitusjärjestelmä kertoi lähestymisestämme jo hyvissä ajoin – ja eipä aikaakaan kun ne lentelivät aivan siinä vierellämme ihmetellen harvinaisia kulkijoita näillä syrjäisillä seuduilla. Ehkäpä erikoisin havainto oli kuitenkin koskikara ja koskikaran suuri pallomainen pesä kauniisti puron ylle kaartuvan koivun oksalla... siis avoimesti oksanhangan päällä! Sinne emot ruokkivat poikasiaan! Yleensähän koskikara tekee pesänsä piiloon.. Katso kuvaa alempana.

Ryhmämme majoittautui miellyttävästi karigasniemeläiseen majataloon, jonka mainio kokki loihti maukkaat ateriat, jotta jälleen jaksaisimme mennä. Oli helppoa lähteä liikkeelle milloin vain – paistoihan aurinko yhtenään, yöt päivät. Reittimme tavoittivat niin korkeat tunturiylängöt kuin ikuisen jään palsasuot, laajoista tunturikoivikoista ja lukuisista lintujärvistä puhumattakaan. Ja jokapäiväinen saunamme poisti reissumme hiet. Emmekä kulkeneet pelkästään lintujen perässä: Harrastusviikkomme antoi oivan kuvan kokonaisuudessaan pohjoisimman Lapin elämän kulusta ihmisineen ja arjen juoksuineen - lumoavan luonnon keskellä, josta oli mukava palata etelään uusin voimin ja lintumaailman hetket mieleen painuneina.

Kiitos kaikille osanottajille! Ensi kesäkuun alussa on jälleen lintukurssi, jolloin majatalon lisäksi majoittaudumme aivan parhaimpien lintupaikkojen ääreen – lämmitetyssä teltassa!

Visa MarttilaKoskikara menossa pesälleen


Sinirinta


Ailiggaalta Piesjängälle päin


Leammasjohkakurun autiutta


Tunturikoivu Leammasjohkakurun laidalta


Basadanjärvi


Vesipääskyjä ja liro


Kahlaajajärvi kiinnostaa aina


Hämyinen aamu palsasuon rannalla


Kuvasarjalistaan

 

 

Ajankohtaista

Ei julkaistuja uutisia.
- - - - -